CONFERINȚA FRANCOFONĂ INTERNAȚIONALĂ INTERDISCIPLINARĂ „MIGRAȚIE ȘI MINORITĂȚI”,
19 - 21 OCTOMBRIE 2022
 
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin Centrul de Studii Istorice și Social-Culturale Est-Europene al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, organizează în perioada 19-21 octombrie 2022, ce-a de-a doua ediție a CONFERINȚEI FRANCOFONE INTERNAȚIONALE INTERDISCIPLINARE „MIGRAȚIE ȘI MINORITĂȚI”. Ca o consecință firească a succesului de care s-a bucurat anul trecut, evenimentul își propune să reunească, din nou, cercetători din diverse domenii ale științelor umaniste și socio-umane, într-un dialog interdisciplinar dedicat fenomenului migrator și problemelor minorităților, mai ales în contextul dureros al războiului din Ucraina și al valului de refugiați nemaiîntâlnit în Europa ultimelor decenii.
Subiectul migrației și cel al minorităților - de orice fel, fie ele etnice, religioase, politice sau sexuale - este de  mare actualitate, în contextul migraționist contemporan și al luptei duse de grupurile minoritare pentru emanciparea drepturilor și recunoașterea specificului identitar. Manifestarea științifică se va desfășura la cel mai înalt nivel și va reuni reprezentanți ai celor mai importante instituții ale lumii academice internaționale reprezentate de centre de cercetare și departamente ale unor universități de prim rang la nivel mondial, ca Sorbona și Yale, pentru a le aminti doar pe acestea.
La conferință vor participa personalități marcante ale francofoniei și ale lumii științifice mondiale: Excelența Sa, Ambasadoarea Canadei în România, Bulgaria și în Republica Moldova, doamna Annick GOULET, Jean-Paul BARBICHE, profesor emerit și decan de onoare al Faculté des Affaires Internationales al Université Le Havre Normandie, Franța, Didier GUÉVEL, profesor emerit și decanul de onoare al Faculté de Droit, Sciences Politiques et Sociales de l'Université Sorbonne Paris Nord, membru al Haut Conseil International de la Langue française et de la Francophonie, Denis PERNOT, director al UFR Lettres, Langues, sciences humaines des sociétés (LLSHS) al Universității Sorbona Paris Nord, Claudie BERNARD, profesor la New York University, U.S.A., Francis DELAPORTE, Președintele Curții Administrative şi Vicepreședintele Curții Constituționale a Marelui Ducat al Luxemburgului, Stéphane VALTER, profesor la l’Université Lyon 2, membru correspondent al Académie des Sciences d'Outre-mer, Michel BRUNO, decanul de onoare al Faculté des Affaires Internationales si Director al Laboratoire d'Études en Droits Fondamentaux, des Échanges Internationaux et de la Mer al Universității Le Havre Normandie, Hamdi MLIKA, profesor la Universitatea din Kairouan, Tunisia, Luigi MAGNO, profesor la Università degli Studi Roma Tre, Italia, Rosario PELLEGRINO, profesor la Università degli studi di Salerno, fără a-l uita pe Jonas ELBOUSTY, director of Undergraduate Studies de la Yale University, alături de mulți, mulți alții.
Cei care doresc să participe la această manifestare științifică, se pot înscrie până la data de 15 septembrie 2022, Formularul de Înscriere putând fi descărcat de pe site-ul conferinței: https://www.migraconf.ugal.ro/. Articolele in extenso rezultate din activitatea conferinței vor fi publicate în limba franceză, la o editură francofonă, într-un volum monografic dedicat evenimentului.
Conferința va fi prezidată de prof. univ. dr. Daniel Lucian GĂLĂȚANU, Coordonatorul Secțiunii de Studii Culturale și Multidisciplinare a Centrului de Studii Istorice și Socioculturale Est-Europene, Membru asociat la Laboratorului Groupe de Recherche Identités et Cultures (le GRIC - EA 4314) de l’Université Le Havre Normandie, France, Membru al Înaltului Consiliu Internațional al Limbii Franceze și al Francofoniei.
• Formular de înscriere:
 
ConferintaFrancofona