Concurs de eseuri sociologice pentru elevi „Petre Andrei”
Ediția I – 2025, Galați
 
Câștigătorii primei ediții a Concursului de eseuri sociologice pentru elevi „Petre Andrei”:
 

Premiul 1

Teofana Elena Cârlan (Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Cel Mare” Bacău).

Îndrumător: Prof. Sonia Berza

Premiul 2

Delia-Ștefana Roșu (Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, Bacău)

Îndrumător: Prof. Liviu Neagoe

Premiul 3

Bianca Balosin (Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, Vrancea)

Îndrumător: Prof. Cătălin Mocanu

Mențiune

Elena Toma (Colegiul Național „Nicolae Iorga” Brăila)

Îndrumător: Prof. Steluța Tihan

Cristiana-Andreea Sterpu (Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" Brăila)

Îndrumător: Prof. Eva Ivan-Haintz

Mara Antonia Bîclea (Liceul cu Program Sportiv Galați)

Îndrumător: Prof. Lucia-Luminița Ciucă

Irina-Nicoleta Bichilie (Colegiul National „Mihai Eminescu” Constanța)

Îndrumător: Prof. Gabriela Giumba

 
 
 
 

Nu ne putem imagina societatea fără oameni. Studiul acesteia, înțelegerea modului în care funcționează, explorarea raporturile dintre grupuri sau structuri etc., devine esențială pentru a contribui la funcționarea echilibrată a societății.

Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vă invită să participați la prima ediție a Concursului de eseuri sociologice pentru elevi „Petre Andrei”, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să își exprime ideile, să analizeze fenomenele sociale actuale și să contribuie la dezbaterea temelor contemporane din perspectivă sociologică.

Obiectivele concursului sunt:

  • Promovarea gândirii critice și a creativității în rândul elevilor de liceu: Concursul își propune să stimuleze gândirea independentă a elevilor, încurajându-i să abordeze teme sociologice dintr-o perspectivă personală și inovativă. Participanții vor fi provocați să își exprime opiniile și să argumenteze, dezvoltându-și astfel abilități de analiză și raționament critic.
  • Crearea unei conexiuni între mediul universitar și cel preuniversitar, prin abordarea unor teme de actualitate: Un obiectiv esențial al concursului este facilitarea unui dialog între elevi și mediul academic. Temele propuse în cadrul concursului sunt relevante și actuale, iar prin participare, elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu perspectivele și cercetările sociologice, pregătindu-se astfel pentru o eventuală carieră în domeniu.
  • Familiarizarea elevilor cu specializările Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie. Concursul va oferi elevilor oportunitatea de a descoperi mai multe despre diversitatea și complexitatea studiilor sociologice, într-un cadru educativ care le va stimula interesul pentru domeniul sociologiei și alte specializări ale facultății, facilitând o mai bună înțelegere a acestora și a relevanței lor în contextul actual.

Tema primei ediții a concursului este: Rețele sociale și influența acestora.

Această temă invită elevii să exploreze și să analizeze modul în care rețelele sociale influențează relațiile interpersonale, comportamentul uman, opinia publică și dinamica societății.

Perioada de desfășurare a concursului este: 17 martie – 28 aprilie 2025

Etapele concursului sunt:

1. În perioada 17 - 28 martie 2025 are loc înscrierea participanților, prin completarea formularului online. Eseul realizat de elev se atașează la formularul de înscriere.

2. În perioada 29 martie - 26 aprilie 2025 se desfășoară evaluarea eseurilor înscrise în concurs. Evaluarea se va face de către o comisie constituită din cadre didactice ale facultății.

3. În data de 27 aprilie 2025 se stabilesc eseurile premiate (pe baza ierarhiei valorice).

4. În data de 28 aprilie 2025, ora 18.00, are loc anunțarea rezultatelor și premierea, în cadrul unei întâlniri online organizată pe Microsoft Teams. Elevii înscriși în concurs și profesorii îndrumători vor primi un link de conectare, prin adresele de e-mail comunicate în formularul de înscriere. Dacă apar eventuale modificări acestea vor fi anunțate din timp prin poșta electronică.

Pentru înscrieri și trimiterea eseurilor se accesează link-ul: 

Persoanele de contact pentru informații suplimentare:

Lector univ. dr. Daniela Rusu-Mocănașu

  • tel: 0770.711.628
  • email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Lector univ. dr. Elisaveta Drăghici

  • tel: 0723.712.911
  • email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.