Știri și evenimente

Ziua Națională a României

MESAJ ADRESAT DE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI  

În fiecare an, începând din 1990, 1 decembrie este sărbătorită ca Ziua Națională a României  şi rememorează Actul Unirii din 1918. Mai exact, la 18 noiembrie/1 decembrie 1918, odată cu Unirea  Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu Țara, se desăvârșea procesul de formare a unui  stat național unitar românesc, după ce anterior procesul fusese început de Basarabia (27 martie/9 aprilie 1918) şi continuat de Bucovina (15/28 noiembrie 1918). De fapt, Marea Unire din 1918 finaliza o luptă  începută cu mult timp în urmă de strămoșii noștri, în care aproape toate etapele parcurse fuseseră plătite prin jertfe de sânge. Nici momentul 1918 nu avea cum să fie altfel, din moment ce el consacra şi încheierea Primului Război Mondial. Nu au mai apucat să se bucure de sfârșitul războiului, de realizarea României Mari sau de aplicarea celor două mari reforme dorite – electorală şi agrară – cei circa 300.000 de militari români, soldați şi ofițeri, căzuți la datorie pe câmpurile de luptă.
Ziua Națională a României are rolul de a stimula mecanismele de memorie care însoțesc construirea identității naționale. Este imperios necesar să regândim modul cum am înțeles în ultima vreme să tratăm istoria noastră națională. Nu este nevoie să ne idolatrizăm istoria, nu trebuie să o  transformăm într-un cult al strămoșilor noștri, trebuie doar să ne-o cunoaștem, așa cum a fost ea. A cunoaște istoria ține, la un moment dat, de supraviețuire. Uun popor moare atunci când oamenii care îl formează nu mai participă la aceeași istorie şi nu mai au același destin. Istoria – după cum afirma Nicolae Bălcescu – este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.  
Dacă acum doi ani în urmă Ziua Națională a României avea o încărcătură simbolică, 2018 fiind consacrat ca Anul Centenarului, 1 decembrie 2020 readuce în atenția noastră necesitatea de a fi solidari în momentele dificile. Doar împreună, prin inteligență, curaj şi credință, putem depăși aceste zile grele legate de pandemia de coronavirus şi putem contribui noi înșine la continuarea proiectului nostru național şi, totodată, a celui european.  
La mulți ani celor cu România în suflet! La mulți ani celor ce simt românește! La mulți ani binecuvântați cu sănătate şi prosperitate!
 
prof. dr. Arthur Tuluş,
decan al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie